Over mij

Chaos bestrijden met woorden... en helderheid scheppen

Schrijven is voor mij een wirwar aan gedachten ordenen, helderheid scheppen en structuur aanbrengen, daar waar chaos de overhand heeft. Duizenden verhalen heb ik al geschreven. De ene keer op papier of digitaal, even zo vaak schreef ik ze in mijn hoofd. Schrijven is voor mij ook ruimte maken voor nieuwe indrukken en nieuwe verhalen die nog geschreven moeten worden.

Copywriter in de dop

Zolang als ik me kan herinneren, heb ik de behoefte om gedachten, gebeurtenissen en opmerkelijkheden te vereeuwigen op papier. Een dozijn dagboeken, een veelvoud aan opschrijf- /Moleskine-boekjes en een eervolle vermelding voor ‘beste opstel’ maken echter nog geen tekstschrijver. Daar hebben een HBO-studie Communicatie – Copy writing en vooral veel ‘uren in het veld ’aan bijgedragen. De afgelopen jaren heb ik me ontwikkeld tot allround tekstschrijver, kan ik inmiddels wel zeggen.

Relevante schrijfervaring

Als freelance correspondent en columnist voor lokale en regionale kranten leerde ik in zeven jaar de journalistieke basisprincipes. Al in mijn eerste studiejaar in 2001 freelancete ik er lekker op los en schreef talloze webteksten, advertentieteksten en brochures. Daarnaast coördineerde ik de uitgave van een aantal periodieke huis-aan-huisbladen in de provincie Utrecht. Na een uitstapje als communicatiemedewerker in 2008 kwam ik al snel toch weer uit bij dat wat ik het liefste doe: schrijven. Ik zou niet meer anders willen!

De afgelopen vier jaar schreef ik voor een vakblad voor de foodbranche. Het eerste jaar als redacteur, vervolgens als hoofdredacteur. Ik heb me kunnen uitleven op scherpe achtergrondartikelen, beschouwende sfeerverslagen, columns, actualiteiten, commerciële teksten (infotorials en advertorials), (online) nieuwsberichten en nieuwsbrieven. Een van de tekstuele hoogtepunten uit die tijd was de coördinatie en hoofdredactie van een ‘custom published magazine’ voor biermerk Bavaria. En toen was het tijd om uit te vliegen. Ik heb inmiddels genoeg kilometers gemaakt om vol overgave met al mijn kennis en kunde als zelfstandige aan de slag te gaan.

Tekstschrijven is een vak

“We weten wel wat we willen vertellen, maar krijgen het niet helemaal op papier.” Een veelgehoorde – vaak wat verontschuldigende – uitspraak tijdens kennismakingsgesprekken met nieuwe opdrachtgevers. Zo gek is het niet dat niet iedereen in staat is een verhaal over te brengen; schrijven is een vak apart. Een vak dat vraagt om een heldere visie, het vermogen hoofd- en bijzaak te onderscheiden en te horen wat u zegt en wat u niét zegt.

Mijn kracht ligt voornamelijk in het verhalend vertellen. Altijd actief en in heldere bewoording. Gewapend met een sterk analytisch vermogen en een brede ervaring heb ik aan een paar woorden soms al genoeg. De combinatie van mijn journalistieke achtergrond met mijn jarenlange ervaring als hoofdredacteur en freelance copy writer maakt dat ik geen enkele tekstuele uitdaging uit de weg ga. Mijnheer Van Puffelen tekstbureau bijt zich vast in elke tekstklus.

Back to Top