Het Grootdictee: ‘In elk geval beter dan dat Van Kootengedoe’

  by    0   0

dicteeSommige mensen moeten er niet aan denken hier voor hun lol aan deel te nemen, een beetje taalpurist likt zijn vingers erbij af: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Gisteren voor de 25e keer georganiseerd in de Eerste Kamer in Den Haag. Ware dicteefanaat Rein Leentfaar doet de ‘nabeschouwing’ van ‘Tussen niemendalletje en blankebabybilletjesprivilege’.

“Hoewel vele malen beter dan vorig jaar – ‘dat Van Kootengedoe’ – voldeed ook dit dictee toch weer niet aan de eisen die je aan een kwaliteitsdictee zou mogen stellen.” Rein Leentfaar weet waar hij het over heeft. De 70-jarige gaat bijna alle dictees in Nederland en België af, besteedt 3 uur per dag aan de Nederlandse taal en leest De Van Dale met het plezier van iemand die een roman leest. Zijn dictees leveren hem vaak de hoofdprijs op. In 2012 schreef hij Hare Majesteit de Koningin nog een sollicitatiebrief: hij zou de troonrede graag nakijken op spelfouten. Een bijzondere man! Ik ontmoette hem eerder dit jaar bij het Groot Veenendaals Dictee van de Rotaryclub, waar ik met 22 fout niet onaardig scoorde. Die score viel echter in het niet bij die van Rein: een paar foutjes.

Vier voor éénRein Leenfaart
Rein toog gisteren voor het Groot Nederlands Dictee dat in Nederland en België op tv werd uitgezonden naar het Belgische Merelbeke. Waar hij zich het meest over verbaasde? “Dat ‘het Dictee’ met een hoofdletter geschreven werd, had ik moeten weten na de discussie vorig jaar over ‘groot dictee’ en ‘Groot Dictee’. Quod non. Onze Taal vindt een kleine letter overigens ook verdedigbaar.” Aangezien het woord meerdere keren in het dictee voorkwam, leverde het hem vier fouten op. “Echt ridicuul!” Een volgend puntje: de schrijfwijze van ‘De Tweede’. “Dat ‘de Tweede’ alleen goed was, is vreemd: volgens mij is ‘II’ ook goed. Volgens mij spreek je ook ‘II’ uit als ‘de Tweede’.”

Meneer Van Dale heeft Geen Antwoord
Voor een man met een haast onmetelijke woordenschat hoort hij niet gauw iets voorbij komen dat onbekend in de oren klinkt. Dit dictee werd de dicteegoeroe echter verrast door ‘turbe’ en ‘brossel’, die gelukkig fonetisch overeenkomen met de juiste schrijfwijze. “Opschrijven wat je hoort, loont.” Het woord brossel dat ook in de Van Dale niet te vinden is, betekent brokje of stukje (gewestelijk). Rein over het gebruik van het woord in de context: “Dat sloeg als een tang op een varken, want stukje is hier geen synoniem voor het geschrevene.” Het onbekende woord ‘tafa’ meende hij overigens wel te kennen (betekenis: muizensoort).

Hoeft niet hoor, jury
Er was een moment dat de jury het publiek tegemoet kwam; ongelooflijk en ongelofelijk werden allebei goed gerekend. Rein: “Soepel, maar dat moet je niet willen! De uitspraak is verschillend, laat één van beide vormen duidelijk uitspreken en dat is het dan.” Overige punten, waarop Rein van mening verschilt met de jury: “’oeioeimachine’ had niet gebruikt mogen worden: in de papieren Van Dale met koppelteken, in de online Van Dale zonder. ‘Gribbelgrabbel’ is een bijna-reduplicatie. En ‘Grote of Dikke Van Dale’ vind je in het voorwoord van de papieren Van Dale! Ik acht tot slot naast ‘Ali Babataalschatkamer’ zeker ook ‘alibabataalschatkamer’ zeer wel verdedigbaar”.

Next!
De Nederlandse prominenten maakten gisteren gemiddeld 31 fouten. Rein presteerde met acht fouten (waaronder vier keer ‘dictee’ in plaats van ‘Dictee’) net zo goed als de nummer 2 tijdens van de wedstrijd. Een score waar menigeen jaloers op zou zijn. Voor Rein is het echter een tegenvaller, normaal scoort hij beter. “Dit hele dictee maar weer gauw vergeten, overgaan tot de orde van de dag en op naar het volgende ‘echte’ dictee.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top